- Lublin, ul. Zana 11A
- 733-334-399
Wybierz przynajmniej jedną kategorię,
a następnie kliknij szukaj
Wyszukaj po słowie kluczowym
20zł
Odbierz kupon
Masz bladą cerę i zastanawiasz się czy iść do solarium? Lepiej skocz do warzywniaka po marchewkę, brokuła i paprykę. Dzięki dużej zawartości beta-karotenu poprawiają koloryt skóry.
Beta-karoten jest prowitaminą witaminy A (dostarczony z pokarmem jest przeksztatcany w wątrobie w witaminę A). Gdy brakuje beta-karotenu, powstają toksyczne rodniki, które zakłócają przebieg reakcji biochemicznych w organizmie. Witamina A neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry. Poza tym poprawia wzrok i regeneruje komórki nabłonkowe (również naskórka), pobudza system immunologiczny, przekształca substancje chorobotwórcze na mniej szkodliwe związki chemiczne, chroni przed miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawalu serca. Brak witaminy A może być przyczyną powstawania kamieni w pęcherzyku żółciowym lub w nerkach. Według jeszcze niepotwierdzonych naukowo opinii beta-karoten odgrywa szczególną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. ponieważ witamina A bierze udział w różnicowaniu i rozmnażaniu komórek.
Najbardziej wartościowe źródła beta-karotenu to marchew, szpinak, brukselka, żółty melon i morele.
Uwaga! Dieta obniżająca poziom cholesterolu (np. soja, czosnek) utrudnia przyswajanie witaminy A. Wymaga wzbogacenia pokarmów w beta-karoten.
Żródło: Stowarzyszenie Lekarzy Dermatologów Estetycznych, Mała Encyklopedia Zdrowej i pięknej skóry, "Twój STYL", 2006, s. 17